Weinig vertrouwen in adviseurs op de woningmarkt

Verplegers en verpleegsters hebben als beroepsgroep de beste reputatie in Nederland. Ook het vertrouwen in huisartsen en docenten in het basisonderwijs is groot. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vereniging Eigen Huis.

In directeuren van woningcorporaties heeft de Nederlandse bevolking nauwelijks fiducie. Vaklieden in en om het huis, zoals timmerlieden en elektriciens, scoren aanmerkelijk beter dan adviseurs op de woningmarkt.

Deze duidelijke contouren komen naar voren uit een representatieve steekproef over de reputatie van beroepsgroepen in Nederland. Het onderzoek is verricht door GfK in opdracht van Vereniging Eigen Huis. Deze belangenvereniging heeft aan de hand van de enquête een beeld gekregen van het vertrouwen van consumenten in vakmensen, dienstverleners en andere professionals op de woningmarkt. Teneinde deze beroepsgroepen te kunnen beoordelen, is een vergelijking gemaakt met het vertrouwen in groepen als huisartsen, verplegers, politieagenten en politici.

Veel vertrouwen

In totaal zijn 26 beroepsgroepen vergeleken. Het grootste vertrouwen, 77 procent, heeft de Nederlandse consument in verplegend personeel. Huisartsen, 69 procent, en leraren in het basisonderwijs, 61 procent, staan ook hoog op de reputatieladder. Op de woningmarkt wordt duidelijk meer geloofd in vaklieden dan in adviseurs. Elektriciens, cv-monteurs, timmermannen, loodgieters, hoveniers en schilders hebben het vertrouwen van 46 tot 52 procent van de consumenten.

Weinig vertrouwen

Dienstverleners als makelaars, 11 procent, hypotheekadviseurs, 8 procent, bankiers, 7 procent, en verzekeraars, 6 procent, scoren aanmerkelijk lager. Het vertrouwen in politici is met 6 procent ongekend laag. Het imago van directeuren van woningcorporaties is het slechtst. Slecht 3 procent van de Nederlandse bevolking heeft vertrouwen in deze beroepsgroep.

Ervaring vergroot vertrouwen

Opvallend is dat een positiever beeld ontstaat indien mensen het afgelopen jaar ervaring hebben opgedaan met een van de beroepsgroepen. Timmermannen en hoveniers krijgen dan van 63 procent van de respondenten het vertrouwen. De waardering voor drie beroepsgroepen blijft in deze gevallen achter. Het betreft notarissen, 19 procent, hypotheekadviseurs, 16 procent, en makelaars, 13 procent.

Bron: Customer Talk, 5 januari 2015

Aanmelden Cloutoday