Validators test de commercials van het Rode Kruis

Al 150 jaar is het Nederlandse Rode Kruis hier om te helpen: altijd, overal en voor iedereen. Voor intern gebruik heeft het Rode Kruis daarom een moodfilm laten ontwikkelen, waarin een duidelijke weergave wordt gegeven wat het Rode Kruis doet en wat mensen in Nederland kunnen doen om een bijdrage te leveren aan het Rode Kruis.

Deze moodfilm is zeer goed ontvangen door de medewerkers. De positieve reacties hebben ervoor gezorgd dat het Rode Kruis heeft besloten om vanuit de moodfilm een aantal televisiecommercials (TVC’s) te laten ontwikkelen.

Van moodfilm naar televisiecommercial

Het reclamebureau heeft van de moodfilm een brandcommercial van 35 seconden gemaakt, waarin een totaalbeeld wordt gegeven van een drietal facetten: de vrijwilligers, de donateurs en de helden in oorlogsgebied. Om een vervolg aan de brandcommercial te geven is van alle drie de onderwerpen een korte televisiecommercial van 15 seconden gemaakt, waardoor de vrijwilligers, de donateurs en de helden in oorlogsgebied nogmaals individueel worden uitgelicht.

Inzicht in de effectiviteit van de commercials

Het maken van TVC’s vanuit een moodfilm ontworpen voor intern gebruik is een gewaagde stap, maar het Rode Kruis durfde hem toch te zetten. Om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit en kwaliteit van de TVC’s klopte het Rode Kruis bij Validators aan. Hierop zijn wij de brandcommercial van 35 seconden gaan onderzoeken met Facial Coding en de kortere commercial van 15 seconden over donateurs met de ValueFlow techniek. Beide commercials presteerden al goed, maar op basis van de onderzoeksresultaten hebben we het Rode Kruis alsnog twee concrete adviezen kunnen geven: we hebben geadviseerd om een aantal specifieke scènes rustiger te maken en daarnaast om voor de gehele commercial het merk – het Rode Kruis – nadrukkelijker naar voren te laten komen.

Het Rode Kruis over de resultaten:

“Dankzij de Facial Coding en ValueFlow analyses van Validators hebben we goed kunnen zien welke emoties de commercials overbrengen. Deze resultaten waren in een ‘klassieke’ pre-test waarschijnlijk minder goed naar voren gekomen. Het is uiteraard fijn om te kunnen concluderen dat de commercials het goed doen, maar een veel belangrijker voordeel was dat we met de uitkomsten van het onderzoek het uitzendschema een stuk efficiënter konden maken. Door op scène-niveau aan te geven waar verbetering mogelijk was, heeft Validators gerichte input gegeven om de commercial nog effectiever te maken. De aanbevelingen hebben we voor een belangrijk deel overgenomen voor de commercial die in 2017 nog een aantal keer ingezet zal worden.” – Hanneke Theuws, Marktonderzoeker bij Het Rode Kruis
De uiteindelijke brandcommercial van 35 seconden is in het filmpje is te zien op de website van Validators.

Bron: Validators, april 2017

Aanmelden Cloutoday